De fagot

Wat is een fagot?

Voor mij is de fagot een trouwe vriend, die al sinds mijn zestiende deel uit maakt van mijn leven. Toch vind ik het nog niet zo gemakkelijk om kort en bondig uit te leggen wat een fagot is, aan iemand die het instrument niet kent.

Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik op deze site, bossbassoon.com de volgende beschrijving tegen:

WHAT IS A BASSOON?

bas·soon | \ bə-ˈsün | noun : A strange and mysterious, wooden oblong instrument affectionately referred to as a musical bedpost, potato shooter, clown of the orchestra, wind cello, and the talented goose.

 

Ik moest wel grinniken om deze Engelse beschrijving van de fagot. In elk geval is de fagot een houten blaasinstrument met dubbelriet. Het instrument is ongeveer twee en een halve meter lang met een licht conische boring. De buis is dubbelgevouwen, zodat het instrument beter hanteerbaar is, de bouwwijze waaraan de fagot zijn naam dankt. In het Italiaans heet het fagotto, dat ook wel takkenbundel betekent.

Als je nog niet weet wat een fagot is, maar je overweegt om ook vriendschap te sluiten met de fagot, kijk dan hier. Binnenkort verschijnen op deze pagina allerlei wetenswaardigheden over de fagot.

Vanuit de traditie komt de fagot het meest voor in de klassieke muziek. Als je fagot speelt kun je meespelen in (jeugd)symfonie-orkesten, kamermuziekensembles en blaasorkesten.

De fagot kan echter zoveel meer. Kijk hier wat er nog meer mogelijk is met een fagot.