Wie maakt de Fagotpodcast?

Wilko Apperloo

Hallo! Ik ben Wilko. Al zo lang als ik mij kan herinneren vind ik muziek en radio leuk. Vanaf jonge leeftijd speel ik al klarinet, en maakte ik “radioprogramma’s” op cassettetapes. Een soort podcast avant la lettre. Later, pas tijdens mijn studietijd, heb ik ook daadwerkelijk diverse echte radioprogramma’s gemaakt en gepresenteerd bij de campusomroep. Ik vermoed dat het aantal luisteraars van die programma’s niet veel hoger was dan de cassettetapes.

Na de studietijd kwam de fagot pas echt in mijn leven, door Heleen. Dankzij haar ben ik begonnen met het verzamelen van alle mogelijke popliedjes waarin een fagot meespeelt, maar ook diverse andere verzamelingen, zoals popnummers waarin de vibraslap te horen is, de (bas)klarinet lijst, en nog vele anderen. Startpunt van de fagotpoplijst waren de wikipedia pagina’s over de fagot, en een helaas niet meer bestaande webpagina over de fagot in de popmuziek, waar maar heel weinig nummers werden genoemd. Ik kende uit mijn hoofd al meer nummers, en gecombineerd met wat goed zoeken groeide de lijst gestaag. Inmiddels is de mijlpaal van 500 nummers gepasseerd, en lijkt het einde nog niet in zicht. Dankzij de fagotpopcast heb ik nu een soort van “Coming Out” van deze verzameling.

Freek Sluis

Hallo! Ik ben Freek. De fagot maakt sinds mijn vijftiende jaar deel uit van mijn leven. Ik studeerde in 1984 af aan het toenmalige Sweelinck conservatorium bij hoofdvakdocent Joep Terwey. Privé had ik al les genomen bij David Mings voor de historische fagotten en de dulciaan.

Sinds 1986 tot eind seizoen 2023 speel ik tweede fagot in het Radio Filharmonisch Orkest. Ik was tot 2007 ook 15 jaar lang lid van het Hexagon Ensemble.

Naast muziek heeft opnametechniek altijd mijn grote belangstelling gehad en heb ik voor de Stichting Omroep Muziek en als zelfstandig producent meegewerkt aan producties met Combattimento, Het Groot Omroepkoor, de Radio Kamer Filharmonie, het Radio Filharmonisch Orkest, het Aurelia saxofoonkwartet, het Hexagon Ensemble en anderen. Ik was daar de opnameleider, technicus en deed de audiomontage en cd-mastering.

Heleen Huijnen

Hallo! Ik ben Heleen. Tijdens mijn studententijd ben ik begonnen met fagot spelen. Ik was op zoek naar een nieuw instrument en kwam hierop uit na een tip van een studiegenoot. Ik wist niet eens wat een fagot was, maar een maal ermee bezig werd ik er snel verliefd op. En dan laat het je niet meer los.
De popmuziek heb ik via Wilko leren kennen. Samen in de auto, zeker op lange reizen naar Zuid Frankrijk had ik mijn persoonlijke discjockey naast me zitten. Hij weet over veel nummers iets te ver-tellen. Dus toen ik op wikipedia een lijstje van 10 nummers van Fagot in de popmuziek tegen kwam heb ik hem dat gemeld. En zo is hij begonnen met verzamelen. De eerste keer dat we de lijst ge-bruikten was als achtergrondmuziek op de eerste jeugddag van het Fagotnetwerk in 2012. Inmiddels is de lijst vele malen langer.
In het dagelijkse leven werk ik als projectleider bij Musidesk in Deventer. Als hobby speel ik in het Apeldoorns Symfonieorkest.

Mieke van Dael

Hallo! Ik ben Mieke. De fagot maakt al sinds mijn zestiende deel uit van mijn leven!
Ik studeerde fagot bij Adrie Bisschop, contrafagot bij Guus Dral en kamermuziek bij John Mostard en Jos de Lange aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Halverwege de jaren ’90 heb ik mijn diploma’s als docerend en uitvoerend musicus gehaald, evenals de aantekeningen contrafagot en kamermuziek.
Ik speel al ruim vijfentwintig jaar in alle landelijke symfonieorkesten en ensembles, waarvan een aan-tal jaren intensief met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ik gaf concerten in vrijwel alle landen van Europa, Taiwan, Japan, Verenigde Staten en Canada. Daarnaast verzorgde ik buitenlandse Masterclasses en speel ik veel kamermuziek.
Als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag geef ik mede vorm aan het nieuwe curricu-lum Educatie en geef les Eductaional Skills. Ik geef fagotles binnen verschillende afdelingen en geef les en coördineer het programma BASIS (http://www.koncon.nl/basis) (methodiekontwikkeling aan-vangsonderwijs voor blazers).
Op zoek naar innovatieve vormen van instrumentaal onderwijs ben ik in 2011 een zoektocht gestart en heb ik in 2016 mijn Master ‘Music Education according to the Kodály Concept’ afgerond. Op mijn website miekevandael.com kun je daar meer over lezen.